T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SULTANGAZİ - Recep Tayyip Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Okulumuz Kuralları ve Uygulamaları

RECEP TAYYİP ERDOĞAN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

OKUL KURALLARI VE UYGULAMALARI

Okulda düzen ve disiplini sağlayan kurallar, öğrencilerin toplumsal kurallara ve insan haklarına saygılı bireyler olarak yetişmesinin ön koşuludur. Bu inançla tüm öğrencilerin bu kuralları benimsemesi ve uygulaması, velilerin de bu kuralların uygulanmasına destek olmaları beklenmektedir.

 

GENEL KURALLAR

 

1.     Okula zamanında gelinir.

2.     Öğretmenlerin ve yöneticilerin uyarıları dikkate alınır.

3.     Koridorlarda koşmadan yürünür, gürültü yapılmaz.

4.     Maskenin nemlenmesi durumunda yeni bir maske kullanılacaktır. Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda maske atık kutularının bulunmaktadır. Kullanılmış maskeler mutlaka bu kutulara atılır.

5.     Salgın döneminde veli ve ziyaretçilerin mümkün olduğu kadar bahçe de dâhil olmak üzere okula girişlerine izin verilmeyecek. Okula girişin zorunlu olduğu durumlarda ziyaretçilerin HES kodu sorgulamasında "Risksiz" olduğundan emin olunur ve en dış noktadan itibaren maske takmaları sağlanır.

6.     Okulun ortak kapalı alanlarındaki pencerelerin sürekli açık kalması veya mümkün olduğu kadar havalandırılması sağlanacak.

7.     Ders sırasında sınıf pencereleri, öğrenciler açısından düşme ve çarpma gibi risk yaratmayacak şekilde önlemler alınarak mümkün olduğunca açık tutulacak ve doğal havalandırma sağlanacak.

8.     Yiyecek içecek tüketiminin mümkün olduğu kadar ayrı zamanlarda ve mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesine özen gösterilecek.

9.     Okul bahçesinde ve çevresinde öğrencilerin, öğretmenlerin, diğer çalışanların kalabalık gruplar oluşturması önlenecek.

10.   Okul ve çevresi temiz tutulur, doğa korunur.

11.   Derslikler ile okuldaki tüm kapalı ve açık alanlar gibi ortak kullanım alanlarında yemek artığı çöp ve atık bırakılmaz. Öğrenci bunları en yakın çöp kutusuna atmakla yükümlüdür.

12.   Tuvaletler ve lavabolar temiz tutulur, musluklar açık bırakılmaz.

13.   Öğrenciler küfür ve argo içeren sözler kullanmazlar, birbirlerine fiziksel zarar verici harekette bulunamazlar, kavga etmezler, birbirlerine ve öğretmenlerine görgü kuralları içinde hitap ederler.

14.   Öğrenciler okulda yapılan etkinliklere ve törenlere katılmalı, bu etkinlikler sırasında görgü kurallarına ve etkinliğin özel kurallarına uygun davranmalıdır.

15.   Her öğrenci bayrak törenlerinde kendi dersliği için ayrılan yerde düzgün olarak sıra olmalı, sessiz olarak komut verilmesini beklemeli ve İstiklal Marşı'nı uygun ve doğru şekilde söylemelidir.

16.   Öğrenciler okula ait malzeme ve diğer okul eşyalarını korumak ve zarar vermemekle yükümlüdürler. Zarar verenler zararı karşılamak zorundadır.

17.   Öğrenciler kütüphanede, konferans salonunda, mescitte vb. kendi dersliklerinin dışındaki eğitim ortamlarında, bulundukları yerin özel kuralları ile temizlik kurallarına uyarlar.

18.   Öğrenciler, kantinde sıraya girerler ve görgü kurallarına uyarlar.

19.   Ulaşımını servisle yapan öğrenciler servis kurallarına uyarlar.   

20.   Öğrenciler okulun belirlenmiş kılık kıyafet kurallarına uyarlar.

21.   Öğrenciler sınavda, sınav kurallarına uyarlar.

22.   Öğrencilerimiz okul girişinde telefonunu okuldan ayrılana kadar kapatmalıdır. Öğrencilerimiz teneffüslerde ve öğle arasında da telefon kullanamazlar.

23.   Öğrenci ders günü sonunda derslikte kitap, defter veya çanta gibi eşyasını bırakamaz. Bırakılan eşyadan okul yönetimi sorumlu değildir.

24.   Bayrak Törenleri:

a)     Çalışma haftası Pazartesi günü Bayrak Töreni ile başlar ve Cuma günü Bayrak Töreni ile biter. Resmî tatillerin başlangıç ve bitişlerinde de Bayrak Töreni yapılır.

b)     Bayrak Törenlerine, tüm öğrenci, öğretmen ve çalışanlar katılmak zorundadır.

c)     Törende duyuru yapacak öğrenci ve öğretmenler/birimler, duyurularını önceden okul müdürünün onayını alarak yaparlar.

 

DERSLİK KURALLARI

Öğrenciler,

1.     Ders zili çaldığında, hazırlıklarını tamamlamış olarak dersliklerine girerler ve öğretmenlerini

beklerler.

2.     Ders sırasında maske takmalıdır. (Sağlık raporu ile maske takması sakıncalı olan öğrencilerimiz hariç)

3.     Ders sırasında sınıf pencereleri, öğrenciler açısından düşme ve çarpma gibi risk yaratmayacak şekilde önlemler alınarak mümkün olduğunca açık tutulur ve doğal havalandırma sağlanır.

4.     Ders bitiminde, öğretmeninin izni ile koşmadan teneffüse çıkarlar.

5.     Derslik düzenini ve dersin akışını bozmadan dersi dinler, söz alarak konuşulur.

6.     Kırıcı, zarar verici sözlerden ve davranışlardan kaçınır, kötü söz söylemezler.

7.     Arkadaşları ile iyi geçinir, yardımlaşırlar.

8.     Ders araç ve gereçlerini yanlarında bulundururlar. Derslik ve laboratuvardaki malzemeleri

izinsiz ve yetkisiz kullanmaz, zarar vermezler.

9.     Derslerde müzik çalar vb. dinleyemezler, telefonla konuşamazlar.

10.   Derste öğretmenin bilgisi dışında bir şey yiyemez ve içemezler.

11.   Çalışmalarını zamanında ve tam yaparlar.

12.   Derslikleri, sıraları, dolapları vb. temiz ve düzenli kullanırlar.

13.   Gün bitiminde ders malzemelerini ve kişisel eşyalarını dersliklerde ve sıralarda bırakmazlar. Dersliklerde bıraktıkları tüm malzeme ve eşyalardan kendileri sorumludurlar.

14.   Dersliklerde bulunan panoları düzenli kullanırlar. Panolara dersle ilgili çalışma ve dersliklerin tümünü ilgilendiren duyuruların dışında bir şey asamazlar.

15.   Gün içinde dersliklerin düzen ve temizlik kontrolü ders öğretmenleri, nöbetçi öğretmenler ve sınıf başkanları tarafından, gün sonunda da ilgili müdür yardımcıları tarafından yapılır.

Öğrenciler dersliklerin temizlik ve düzenini korumakla görevlidirler.

 

OKULDAN ERKEN AYRILMA

1.     Öğrenciler okulda bulundukları sırada sağlık nedenlerinden dolayı erken ayrılmaları

gerektiğinde, öğrenci velisi ilgili Müdür Yardımcısı tarafından bilgilendirilir. Öğrencinin veli tarafından kimlik ile birlikte gelip alınması genel kuraldır.

2.     Durum ilgili öğretmenlere bildirilir. Öğrencinin o gün sorumlu olduğu bir sınav veya ödev

teslimi varsa, telafisi ilgili Müdür Yardımcısı denetiminde öğretmenler tarafından belirlenecek bir tarihte yapılır.

3.     İlgili müdür yardımcısı tarafından, öğrencinin okuldan çıkışına izin verilmediği durumlarda, veliye ve öğrenciye gerekçesi ile bildirilir.

4.     Öğrenci okul servis araçlarını kullanıyorsa, ilgili Müdür Yardımcısı durumu servis şirketine

bildirir.

5. Rahatsızlığı nedeni ile hastaneye gitmek isteyen öğrenci;

a)     Dersteyse öğretmenine bilgi verir ve izin alır.

b)     Durum, Müdür Yardımcısına bildirilir. Öğrencinin ailesine hemen bilgi verilir.

c)     Acil olmayan durumlarda öğrencinin velisinin okula gelmesi beklenir, hastaneye gitmek üzere dilekçesi alınır ve öğrenci velisine teslim edilir.

d)     Acil durumlarda hemen veliye bilgi verilir, gerekirse velinin Okula gelmesi

beklenmeksizin 112 Hızır Acil Servisi Okula çağırılır.

 

SINAV KURALLARI

Ders yılı süresince her yarıyılda iki sınav dönemi vardır. Bu sınavlar "Ortak Sınavlar" şeklinde yapılır. Sınav sayısı ve tarihleri her dönem başında Zümre Başkanları Kurulunca belirlenir ve Okul Müdürünün onayından sonra e-Okul sistemi üzerinden ilan edilir

Sınav Takvimi dönemlik olarak sınıflarda ve E-Okulda ilan edilir.

1.     Öğrenciler sınav için sınav saatinden önce sınıflarında, sınav düzeninde hazır bulunur. Sınavda gözcü olan öğretmen, gerek gördüğünde öğrencilerin oturma düzenini ve yerlerini

değiştirebilir.

2.     Öğrenciler sınavda kalem, silgi, cetvel vs. gibi dersin türüne göre değişen araç gereçlerini ve bunların yedeklerini bulundurmak zorundadır. Sınav sırasında diğer öğrencilerden bu araçlar istenmez veya ortak kullanılmaz.

3.     Ortak sınavlar o dersin öğretmeni tarafından yapılmayabilir. Sınavı bir başka öğretmen de

uygulayabilir.

4.     Sınav sırasında konuşulmaz ve diğer öğrenciler rahatsız edilmez.

5.     Öğrenciler sınav kâğıdı üzerinde bulunan sınavla ilgili açıklamaları dikkatle okumakla, bu konuda yapılan sözlü açıklamaları dikkatle dinlemekle ve uygulamakla yükümlüdürler.

6.     Sınav sırasında her ne sebeple ve her ne konuda olursa olsun konuşmak, bir başkasının kâğıdına bakmak veya kâğıdını bir başkasının görebileceği konumda tutmak yasaktır.

7.     Önceden bildirilen sınav süresi bitiminde öğrenciler soru ve yanıt kâğıtlarını anında ve istenilen düzende teslim etmek zorundadırlar. Aksi davranışta bulunan öğrenciler okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir

8.     Sınav kâğıdını teslim eden öğrenci ders zili çalmadıkça dışarı çıkamaz ve sınav düzenini bozmadan sırasında oturur.

9.     Sınava ek süre verilmişse ders zili çaldığında dışarı çıkmasına izin verilen öğrenci, sınav salonundan uzaklaşır, sınavı devam eden dersliklerin önünde duramaz veya herhangi bir nedenle tekrar içeriye giremez.

10.   Sınav kâğıdına yanıtların dışında hiçbir şey yazılamaz.

11.   Raporlu ya da izinli olduğu için sınava giremeyen öğrenciler telafi sınavı için belirtilen gün, saat ve yerde bulunmak zorundadırlar. Raporlu ya da izinli olukları günlerde öğrenciler sınava giremez.

 

KIYAFET KURALLARI

1.     Öğrenciler okulun belirlemiş olduğu kıyafetleri giymek zorundadırlar.

2.     Kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. hiçbir aksesuar takamazlar.

3.     Öğrencilerimiz makyaj yapamaz ve oje kullanamazlar. Saçlarını uygun bir şekilde

arkadan toplarlar.

4.     Kıyafet Kurallarına uyulmaması durumunda

a.     Takılar ve uygun olmayan giyim eşyaları öğretmenler tarafından alındığında, ilgili Müdür Yardımcısına öğrenci ismi verilerek teslim edilir. Müdür Yardımcıları, bu eşyaları dönem içinde sadece öğrenci velilerine ya da dönem sonlarında öğrencilere teslim ederler.

b.     Uygulanmakta olan kıyafet kuralları dışına çıkan öğrenciler, önce sözlü, ardından yazılı olarak uyarılırlar ve durum velilerine bildirilir. Tüm bu uyarılara rağmen kıyafet kurallarına uymamaya devam eden öğrencilerin durumu okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir.

 

GÜVENLİK VE İDARİ KURALLAR

1.     Öğrenciler, okul saatleri içinde izinsiz okul dışına çıkamazlar.

2.     Güvenlik görevlisinin uyarılarına dikkat ederler.

3.     Okul saatlerinde bir öğrencinin okuldan ayrılabilmesi için velisinin kimliği ile birlikte bizzat okula gelmesi veya dilekçe ile durumu bildirmesi gerekir.

4.     Öğrenciler okula yanıcı, kesici aletler veya patlayıcı vb. madde getiremezler.

5.     Öğrenciler, okula yasaklanmış yayınlar, müstehcen yayınlar ve bu nitelikte CD vb. araçlar

getiremezler.

6.    

7.     Öğrencinin Rehberlik Servisine gidebilmesi için sırasıyla:

a)     Gideceği rehber öğretmenden önceden randevu kâğıdı alır.

b)     Randevu kâğıdını ders öğretmenine göstererek izin ister.

c)     İzin alınması sonrasında, ilgili Müdür Yardımcısına da bilgi verir.

8.     Öğrenciler, velilerine iletilmek üzere okul yönetimince verilen her bülteni ve duyuruyu

velilerine ulaştırmakla yükümlüdür.

 

 FKB LABORATUVARI KURALLARI

1.     Öğretmenin laboratuvarda olduğundan emin olmadan çalışmaya başlanılmaz.

2.     Çalışmaya başlamadan önce deney föyü dikkatlice okunur ve yönergeler takip edilir.

3.     Deney yaparken kıyafetlere dikkat edilir ve saçlar toplanır.

4.     Laboratuvarlarda kesinlikle bir şey yenmez, içilmez.

5.     Laboratuvarlarda bulunan boş beher, bardak ve şişelerden kesinlikle bir şey içilmez.

6.     Herhangi bir kaza olduğunda hemen öğretmene haber verilir.

7.     Kullanılmayan bütün ispirto ocakları kapatılır.

8.     Test tüpü ısıtılırken ateşe açı yapacak şekilde tutulur, ağzının öğrencilerden uzakta olmasına

dikkat edilir.

9.     Isıtılan test tüpleri ve beherler eldivenle veya tutacakla tutulur.

10.   Alkol içeren solüsyonları kullanmadan önce bütün ispirto ocaklar mutlaka kapatılır.

11.   Bütün ilk yardım malzemelerinin yeri önceden öğrenilir (yangın söndürücü, musluklar gibi).

12.   Kimyasal maddeler asla lavaboya dökülmez, öğretmenin gösterdiği kimyasal atık şişesine dökülür.

13.   Çalışmaya başlarken deney araç-gereçleri öğrenci masasının ortasına gelecek şekilde yerleştirilir, kenarlardan uzak tutulur.

14.   Çalışma sona erdiğinde masalar temiz ve düzenli bırakılır.

15.   Laboratuvarlardan her zaman öğretmenle beraber sıra ile çıkılır.

16.   Öğretim Yılı başında ders öğretmeni, öğrencilere laboratuvarda bulunan tüm malzemeleri ve kullanılacak aletleri tanıtmak ve yanlış kullanımda doğabilecek sonuçları anlatmak üzere bir ders saati ayırır. Belirtilen kurallara uymayan öğrenciler öğretmen tarafından uyarılır.

 

KONFERANS SALONU KURALLARI

1.     Öğrenciler Konferans Salonuna öğretmenleri ile giderler.

2.     Öğrenciler sessiz bir şekilde kendilerine ayrılan bölüme otururlar.

3.     Etkinlik sessiz bir şekilde izlenir, görgü kuralları çerçevesinde ve izin alarak soru sorulur.

4.     Konferans salonuna yiyecek ve içecek maddeleri girişi yasaktır.

5.     Kurallara uymayan, tören/program akışını bozan öğrenciler en yakınlarında bulunan öğretmen/yönetici tarafından uyarılırlar. Davranışın devamı durumunda öğrenci tören/programın akışını bozmayacak şekilde sessizce dışarıya çıkarılır. Durumu tespit eden öğretmen/yönetici/görevli konuyu sözlü/ yazılı olarak ilgili Müdür Yardımcısına bildirir.

 

 

KÜTÜPHANE KURALLARI

1.     Tüm öğrenciler, kütüphanenin doğal üyesidirler ve ödünç yayın alabilirler.

2.     Öğrenciler ve diğer kullanıcılar, açık raf düzeni içinde sınıflandırılmış kütüphane materyallerinden serbestçe yararlanabilirler.

3.     Kütüphaneye yiyecek ve içecek ile girilmez.

4.     Kütüphaneye okul çantası ile girilmez.

5.     Raflardan çıkarılan yayınlar yerine konmaz, masada bırakılır.

6.     Kütüphanede sessiz çalışılır, yüksek sesle konuşulmaz.

7.     Kütüphane grup çalışmaları için randevu ile kullanılır.

8.     Öğrencilerin, kütüphane ortamına koşmadan, bağırmadan ve kütüphanelerdeki diğer insanları rahatsız etmeden, düzenli bir şekilde girmeleri gereklidir.

9.     Ödünç verme kuralları

a.     Okul Kütüphanesinde her öğrenciye 2 hafta süre ile 2 yayın ödünç verilir. Öğrencilerin bu süreyi uzatma hakkı vardır. (1 kez olmak üzere 1 hafta)

b.     Yayınlara başka öğrenciler ve kullanıcılar tarafından ihtiyaç duyulması halinde süre uzatma işlemi yapılmayabilir.

c.     Kütüphaneden ödünç yayın alanlar, aldıkları yayınları ödünç süresi bitiminde iade etmekle yükümlüdürler.

d.     Ödünç alınan yayının kaybedilmesi, yıpratılması ya da yırtılması durumunda ilgili

kullanıcı yayının yenisini temin etmekle yükümlüdür. Piyasada bulunmayan ve fiyatı belli olmayan materyal için yönetim tarafından belirlenecek bedel ödenir.

e.     Her yıl mayıs ayı sonunda ödünç verme işlemi bitirilir. Her öğrenci karne almadan önce kütüphaneden ödünç aldığı tüm yayınları iade etmekle yükümlüdür. Ödünç alınan yayınların iade edilmemesi durumunda kütüphane sorumluları ilgili müdür yardımcısına durumu yazılı olarak bildirir.

10.   Ödünç verilmeyen yayınlar

a.     Referans (başvuru) kaynakları olarak nitelendirilen ansiklopediler, sözlükler, atlaslar ve diğer referans kitapları ödünç verilmez. Bu kaynaklar kütüphane içinde kullanılır, kullanıcılar bu kaynaklardan fotokopi çektirebilir.

b.     Öğrencilerin çok sık başvurdukları yayınlar ya da aynı anda birçok kişinin ihtiyaç duyabileceği yayınlar ödünç verilmez; kütüphane içinde kullanılır.

c.     Süreli yayınlar olarak nitelendirilen gazete ve dergiler ödünç verilmez.

11.   Her öğretim yılı başında tüm öğrencilere ilgili kütüphane sorumluları tarafından kütüphane kullanımı hakkında bilgi verilir. Kurallara uymayan öğrenciler sorumlular tarafından uyarılır.

Davranışın devamı durumunda öğrenci, kütüphane ortamını bozmayacak şekilde sessizce

dışarıya çıkarılır. Durumu tespit eden öğretmen/kütüphaneci konuyu sözlü/ yazılı olarak ilgili Müdür Yardımcısına bildirir.

 

ELEKTRONİK ALETLER KULLANIM KURALLARI

1.     Derslik içi elektronik aletlerin kullanımı ders öğretmeni tarafından yönlendirilir.

2.     Öğrenciler, ders öğretmeninin bilgisi dışında derslikteki elektronik aletleri eğitim amacı dışında kullanamazlar.

3.     Öğrenciler gerektiğinde okuldaki tüm telefonları ilgili müdür yardımcıları izni dâhilinde kullanabilirler. Ancak yanlarında cep telefonu, fotoğraf makinesi, vb. elektronik aletler getirdiklerinde, bunları izinsiz açık tutamaz ve kullanamazlar.

4.     Yukarıda belirtilen kurallara uyulmadığı durumlarda, öğretmenler bu cihazları alır ve ilgili Müdür Yardımcısına, üzerine kime ait olduğunu yazarak teslim ederler. Müdür Yardımcısı, kendisine teslim edilen bu aletleri öğrenci velisine teslim eder ve durumu okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirir.

5.     Okula getirilen bu cihazların sorumluluğu tümüyle öğrenciye aittir. Kaybolduğunda okulun herhangi bir sorumluluğu yoktur.

6.     Öğretim Yılı başında öğrencilere toplu halde ilgili Müdür Yardımcıları ve Sınıf öğretmenleri tarafından elektronik aletler kullanımı hakkında bilgi verilir. Kurallara uymayan öğrenciler durumu tespit eden öğretmen tarafından uyarılırlar. Uyarıyı dikkate almayan öğrenciler durumu tespit eden öğretmen tarafından sözlü/ yazılı olarak ilgili Müdür Yardımcısına bildirilir.

 

SERVİS KURALLARI

Servis araçlarında geçen süre okulun devamı niteliğindedir. Öğrencilerden, servis araçlarında okul kurallarına göre davranmaları beklenir. Servis araçlarında uyulması gereken kurallar,

1.      Servis kullanan öğrenciler sabah servisinde kendilerine bildirilen saatte servise bineceği noktada hazır olmakla yükümlüdürler. Sabah ve akşam servislerine geç kalan öğrenciler, diğer öğrencilerin de geç kalmalarına neden olmamak için, beklenmezler.

2.      Geç kalan öğrencilerin evden okula ya da okuldan eve ulaşımları velileri tarafından sağlanır.

3.      Servis araçları güzergâh boyunca her ne nedenle olursa olsun, kayıtlı öğrenci dışında yolcu indirip, bindiremez. Ancak zorunlu nedenlerle ve yer olduğu takdirde, servis firmasına kayıtlı okulumuzun diğer öğrencilerini de servise alabilir.

4.      Zorunlu durumlarda servis değişikliği yapacak öğrenci velileri, servis değişikliğine izin verdiğine dair belgeyi ilgili Müdür Yardımcısına gönderir. İstekleri uygun görülürse servis firması tarafından gerekli düzenleme yapılır.

5.      Yazılı veli izin belgesi olmadan öğrencilerin servis değişikliği yapmasına ya da bir başka araçla okuldan ayrılmasına kesinlikle izin verilmez.

6.      Herhangi bir sorun olduğunda, öğrenciler sürücü veya servis hostesi ile tartışmaya girmezler. Durumu ilgili Müdür Yardımcılarına iletirler.

7.      Öğrenciler araçlara kasten veya kaza ile verdikleri zararları öderler.

8.      Sürücüler veli izni ve okul yönetiminin onayı olmaksızın öğrencileri inmeleri gereken noktalar dışında herhangi bir yerde bırakamazlar.

9.      Öğrenciler;

a.      Sürücülerin, servis hosteslerinin ve araçtaki öğretmenlerin uyarılarını dinlemek zorundadır.

b.      Yüksek sesle konuşmaz, gülerek, şarkı söyleyerek veya uygunsuz söz ve davranışlarla çevrelerini rahatsız edemezler.

c.      Pencere açamaz, servis içinde ayağa kalkamazlar.

d.      Araçlarda yiyip, içemezler.

e.      Servis şoförünün dikkatini dağıtıcı, rahatsız edici hareketler yapamazlar.

f.       Servis hostesinin talimatlarına uyarlar.

g.      Servis hareket halinde iken ayakta durmaz ve mutlaka emniyet kemerini bağlarlar.

h.      Küçüklerini korur ve yardımcı olurlar.

i.        Arkadaşları ile oyun amaçlı olsa dahi fiziksel şakalaşma yapamazlar.

j.        Servislerde kural dışı davranışlarda bulunan öğrenciler ve davranışları, sürücü, hostes ya da serviste bulunan öğretmen tarafından yazılı olarak, ilgili Müdür Yardımcısına bildirilir. Bu öğrenciler,

a.      İlk kez bildirildiklerinde "sözlü uyarı/ yazılı uyarı ve veliyi bilgilendirme"

b.      İkinci kez bildirildiklerinde "Bir gün servis hizmetinden yararlanamama",

c.      Üçüncü kez bildirildiklerinde "Beş gün servis hizmetinden yararlanamama",

d.      Dördüncü kez bildirildiklerinde "Servis hizmetinden süresiz yararlanamama", yaptırımları alırlar.

 

 

 

OKULA GETİRİLMESİ YASAK OLAN EŞYA VE MADDELER

Aşağıda belirtilen eşya ve maddelerin okula getirilmesi kesinlikle yasaktır.

1.     Çakı, bıçak gibi zarar verici, kesici, yaralayıcı, öldürücü aletler; kibrit, çakmak, koku bombası vb. yanıcı, patlayıcı maddeler ve kimyasallar,

2.     Sigara, alkol veya bağımlılık yapan maddeler,

3.     Maddi değeri yüksek olan eşyalar,

4.     Yasaklanmış yayınlar, müstehcen yayınlar ve bu nitelikte CD vb. araçlar.

5.     Öğretim Yılı başında öğrencilere toplu halde ilgili Müdür Yardımcıları ve Sınıf öğretmenleri tarafından konu hakkında bilgi verilir. Bu eşya ve maddelerin okula getirilmesi halinde, durum okul müdürlüğüne yazılı olarak rapor edilir.

 

KAYIP VE BULUNAN EŞYALAR

Okulda unutulmuş veya bırakılmış olan eşyalar bulan kişi tarafından ilgili Müdür Yardımcısına teslim edilir. Müdür Yardımcısı kaybolan eşya ile ilgili ön araştırma yapar. Kaybolan eşyalar eğitim dönemi sonuna kadar muhafaza edilir.

 

TATBİKATLAR

Okulda zaman zaman, acil bir durumda, deprem esnasında ve sonrasında neler yapılacağını ve nasıl davranılacağını öğrenmek, acil çıkış kapılarını tanımak, toplanma yerlerini ve buralarda neler

yapılması ve nasıl davranılması gerektiğini kavramak amaçları ile Bina Boşaltma, Deprem ve Yangın Tatbikatları yapılır. Tatbikatlara tüm öğrenci-öğretmen-çalışanlar ve o anda okulda bulunan tüm

ziyaretçiler katılmak zorundadır. Tatbikatların nasıl olacağı ve tatbikatlar esnasında neler yapılacağı hakkında öğrencilere önceden bilgi verilir. Tüm öğrenciler, kendi can güvenlikleri açısından, her öğretim yılı başında dersliklerde ve koridorlarda bulunan "Tahliye Talimatlarını" okumak, acil çıkış kapılarını ve toplanma yerlerini öğrenmekle yükümlüdürler.

 

VELİ-ÖĞRETMEN GÖRÜŞMELERİ

1.     Veliler, sene başında web sayfasına konulmuş olan Öğretmen Görüşme Çizelgesine göre okulda istedikleri öğretmenler ile görüşebilirler. Acil ve zorunlu durumlarda, öğretmenlerin derslerini

olumsuz etkilememek kaydıyla Öğretmen Görüşme Çizelgesinde belirtilen zamanların dışında da görüşme yapılabilir.

2.     Öğrenci yasal velisi dışında, öğrenci yakınlarının (arkadaş, akraba, öğrenci velayetine sahip olmayan anne-baba, vb.) öğrencileri ziyareti yasaktır. Zorunlu durumlarda öğrenci yasal velisi ilgili müdür yardımcısına yazılı bildirimde bulunur. Müdür yardımcısının onayı ve denetimi ile ziyaret gerçekleştirilir. Ziyaretçi okul giriş kapısında kimliğini bırakıp, ziyaretçi kartı alarak okula girer.

3.     Tören, gösteri, sunum vb. etkinliklerin yapılacağı özel günlerde öğrenci yakınları öğrenci yasal velisi sorumluluğunda, onlarla birlikte okula giriş yapabilirler.

 

NÖBETÇİ ÖĞRENCİ KURALLARI

1.     Bütün sınıflar düzeyinde her gün ilgili müdür yardımcıları tarafından belirlenen öğrenci nöbetçi olur.

2.     Nöbetçi öğrenciler, nöbet günlerinde sınav, ödev ve projelerini teslim ederek, yapmaları gereken sunumlara katılırlar.

3.     Nöbetçi öğrenciler:

a.     Son ders saatinin ikinci yarısında, sınıf yoklamalarını alarak ilgili Müdür Yardımcılarına

iletirler.

b.     Müdür Yardımcısı tarafından verilen görevleri yaparlar.

c.     Görevleri süresince kendilerine gösterilen yerde bulunurlar.

d.     Okul içinde gördükleri aksaklıkları ilgili Müdür Yardımcılarına bildirirler.

 

MESCİT / UYGULAMA SALONU KURALLARI

1.     Mescidin temiz ve düzenli tutulmasına dikkat edilir.

2.     Mescitte maske ve mesafe kurallarına uyulur.

3.     Mescide girerken ayakkabılar ayakkabılığa konulur.

4.     Mescitte bulunanları rahatsız edecek söz ve davranışlardan sakınılır.

5.     Bu alana yiyecek ve içecekle girilmez.

 

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine Göre

LİSEDE DİSİPLİN CEZASI GEREKTİREN DAVRANIŞ VE FİİLLER

 

Disiplin cezaları

MADDE 163- (1) Öğrencilere, disiplin cezasını gerektiren davranış ve fiillerinin niteliklerine göre;

a)        Kınama,

b)        Okuldan kısa süreli uzaklaştırma,

c)         Okul değiştirme,

ç) Örgün eğitim dışına çıkarma

cezalarından biri verilir. Ancak, kınama cezası yerine öğrenci ödül ve disiplin kurulunca Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği kapsamında belirlenen toplum hizmeti

çalışmalarından biri de verilebilir. Bu durum e-Okul sistemine işlenmez.

(2) Disipline konu olan olaylar okul öğrenci ödül ve disiplin kurulunda görüşülüp karara bağlandıktan

sonra;

a)        Kınama ve okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezaları okul müdürünün,

b)        Okul değiştirme cezası, ilçe öğrenci disiplin kurulunun,

c)         Örgün eğitim dışına çıkarma cezası, il öğrenci disiplin kurulunun, onayından sonra uygulanır.

Disiplin cezasını gerektiren davranış ve fiiller

MADDE 164- (1) Kınama cezasını gerektiren davranışlar ve fiiller şunlardır:

a)        Okulu, okul eşyasını ve çevresini kirletmek,

b)        Yapması gereken görevleri yapmamak,

c)         Kılık-kıyafete ilişkin mevzuat hükümlerine uymamak,

ç) Tütün ve tütün mamullerini bulundurmak veya kullanmak,

d)        Başkasına ait eşyayı izinsiz almak veya kullanmak,

e)        Yalan söylemek,

f)         Okula geldiği hâlde özürsüz eğitim ve öğretim faaliyetlerine, törenlere, sosyal etkinliklere ve okul pansiyonlarında etüde katılmamak, geç katılmak veya bunlardan erken ayrılmak,

g)        Okul kütüphanesi, atölye, laboratuvar, pansiyon veya diğer bölümlerden aldığı kitap, araç-gereç ve malzemeyi, eksik vermek veya kötü kullanmak,

ğ) Kaba ve saygısız davranmak,

h)        Dersin ve ders dışı eğitim faaliyetlerinin akışını ve düzenini bozacak davranışlarda bulunmak, ı) Kopya çekmek veya çekilmesine yardımcı olmak,

 

i)          Yatılı okullarda pansiyona geç gelmek,

j)          Müstehcen veya yasaklanmış araç, gereç ve dokümanları okula ve okula bağlı yerlere sokmak veya yanında bulundurmak,

k)         Kumar oynamaya yarayan araç-gereç ve doküman bulundurmak,

l)          Bilişim araçlarını amacı dışında kullanmak,

m)       Alınan sağlık ve güvenlik tedbirlerine uymamak.

n)        Ders saatleri içinde öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçlarını açık tutarak dersin akışını bozmak.

(2)       1-5 gün arasında kısa süreli uzaklaştırma cezasını gerektiren fiil ve davranışlar;

a)        Kişilere, arkadaşlarına, okul yöneticilerine, öğretmenlerine ve diğer çalışanlarına karşı okul içinde ve dışında sözle, davranışla veya sosyal medya üzerinden hakaret etmek, hakareti paylaşmak, yaymak veya başkalarını bu davranışa kışkırtmak,

b)        Pansiyonun düzenini bozmak, pansiyonu terk etmek, gece izinsiz dışarıda kalmak,

c)         Kişileri veya grupları dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi ve dini inançlarına göre ayırmayı, kınamayı, kötülemeyi amaçlayan davranışlarda bulunmak veya ayrımcılığı körükleyici semboller taşımak,

ç) İzinsiz gösteri, etkinlik ve toplantı düzenlemek, bu tür gösteri, etkinlik ve toplantılara katılmak,

d)        Her türlü ortamda kumar oynamak veya oynatmak,

e)        Okul kurallarının uygulanmasını ve öğrencilere verilen görevlerin yapılmasını engellemek,

f)         Başkalarına hakaret etmek,

g)        Müstehcen veya yasaklanmış araç, gereç, doküman ve benzerlerini dağıtmak, duvarlara ve diğer yerlere asmak, yapıştırmak, yazmak; bu amaçlar için okul araç-gerecini ve eklentilerini kullanmak,

ğ) Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla eğitim ve öğretim faaliyetlerine ve kişilere zarar vermek,

h)        Okula geldiği hâlde özürsüz eğitim ve öğretim faaliyetlerine, törenlere ve diğer sosyal etkinliklere katılmamayı, geç katılmayı veya erken ayrılmayı alışkanlık haline getirmek,

ı) Kavga etmek, başkalarına fiili şiddet uygulamak,

i)          Okul binası, eklenti ve donanımlarına, arkadaşlarının araç-gerecine siyasi, ideolojik veya müstehcen amaçlı yazılar yazmak, resim veya semboller çizmek,

j)          Toplu kopya çekmek veya çekilmesine yardımcı olmak,

k)         Sarhoşluk veren zararlı maddeleri bulundurmak veya kullanmak.

l)          Millî ve manevi değerlere, genel ahlak ve adaba uygun olmayan tutum ve davranışlarda bulunmak.

m)       Okul personelinin taşınır veya taşınmaz malına zarar vermek ve/veya malını tahrip etmek.

(3)       Okul değiştirme cezasını gerektiren fiil ve davranışlar;

a)        Türk Bayrağına, ülkeyi, milleti ve devleti temsil eden sembollere saygısızlık etmek,

 

b)        Millî ve manevi değerleri söz, yazı, resim veya başka bir şekilde aşağılamak; bu değerlere küfür ve

hakaret etmek,

c)         Okul çalışanlarının görevlerini yapmalarına engel olmak,

ç) Hırsızlık yapmak, yaptırmak ve yapılmasına yardımcı olmak,

d)        Okulla ilişkisi olmayan kişileri, okulda veya eklentilerinde barındırmak,

e)        Resmî belgelerde değişiklik yapmak; sahte belge düzenlemek ve kullanmak ve başkalarını yararlandırmak,

f)         Okul sınırları içinde herhangi bir yeri, izinsiz olarak eğitim ve öğretim amaçları dışında kullanmak

veya kullanılmasına yardımcı olmak,

g)        Okula ait taşınır veya taşınmaz mallara zarar vermek,

ğ) Ders, sınav, uygulama ve diğer faaliyetlerin yapılmasını engellemek veya arkadaşlarını bu eylemlere katılmaya kışkırtmak,

h)        Eğitim ve öğretim ortamına yaralayıcı, öldürücü silah ve patlayıcı madde ile her türlü aletleri getirmek veya bunları bulundurmak,

ı) Zor kullanarak veya tehditle kopya çekmek veya çekilmesini sağlamak,

i)          Bağımlılık yapan zararlı maddeleri bulundurmak veya kullanmak,

j)          Yerine başkasını sınava sokmak, başkasının yerine sınava girmek,

k)         Eğitim ve öğretim ortamında; siyasi ve ideolojik amaçlı eylem düzenlemek, başkalarını bu gibi eylemler düzenlemeye kışkırtmak, düzenlenmiş eylemlere katılmak,

l)          Siyasi partilere, bu partilere bağlı yan kuruluşlara, derneklere, sendikalara ve benzeri kuruluşlara üye olmak, üye kaydetmek, para toplamak ve bağışta bulunmaya zorlamak,

m)       Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla eğitim ve öğretimi engellemek, kişilere ağır derecede

maddi ve manevi zarar vermek,

n)        İzin almadan okulla ilgili; bilgi vermek, basın toplantısı yapmak, bildiri yayınlamak ve dağıtmak,

faaliyet tertip etmek veya bu kapsamdaki faaliyetlerde etkin rol almak,

o)        Bir kimseyi ya da grubu suç sayılan bir eylemi yapmaya, böyle eylemlere katılmaya, yalan bildirimde bulunmaya veya suçu yüklenmeye zorlamak,

ö) Zor kullanarak başkasına ait mal ve eşyaya el koymak, başkalarını bu işleri yapmaya zorlamak,

p)        Genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışları alışkanlık hâline getirmek,

r)         Kişilere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına; söz ve davranışlarla sarkıntılık yapmak, iftira etmek, başkalarını bu davranışlara kışkırtmak veya zorlamak, yapılan bu fiilleri sosyal medya yoluyla paylaşmak, yaymak,

s)         Pansiyon düzenini bozmayı, pansiyonu terk etmeyi ve gece izinsiz dışarıda kalmayı alışkanlık hâline

getirmek,

ş) Kesici, delici, yaralayıcı ve benzeri aletlerle kendine zarar vermek.

 

(4)       Örgün eğitim dışına çıkarma cezasını gerektiren davranışlar;

a)        Türk Bayrağına, ülkeyi, milleti ve devleti temsil eden sembollere hakaret etmek,

b)        Türkiye Cumhuriyeti'nin devleti ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ilkesine ve Türkiye

Cumhuriyetinin insan haklarına ve Anayasanın başlangıcında belirtilen temel ilkelere dayalı millî,

demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti niteliklerine aykırı miting, forum, direniş, yürüyüş, boykot ve işgal gibi ferdi veya toplu eylemler düzenlemek; düzenlenmesini kışkırtmak ve düzenlenmiş bu gibi eylemlere etkin olarak katılmak veya katılmaya zorlamak,

c)         Kişileri veya grupları; dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi ve dini inançlarına göre ayırmayı,

kınamayı, kötülemeyi amaçlayan bölücü ve yıkıcı toplu eylemler düzenlemek, katılmak, bu eylemlerin

organizasyonunda yer almak,

ç) Kurul ve komisyonların çalışmasını tehdit veya zor kullanarak engellemek,

d)        Bağımlılık yapan zararlı maddelerin ticaretini yapmak,

e)        Okul ve eklentilerinde güvenlik güçlerince aranan kişileri saklamak ve barındırmak,

f)         Eğitim ve öğretim ortamını işgal etmek,

g)        Okul içinde ve dışında tek veya toplu hâlde okulun yönetici, öğretmen, eğitici personel, memur ve diğer personeline karşı saldırıda bulunmak, bu gibi hareketleri düzenlemek veya kışkırtmak,

ğ) Okul çalışanlarının görevlerini yapmalarına engel olmak için fiili saldırıda bulunmak ve başkalarını bu yöndeki eylemlere kışkırtmak,

h)        Okulun taşınır veya taşınmaz mallarını kasıtlı olarak tahrip etmek,

ı) Yaralayıcı, öldürücü her türlü alet, silah, patlayıcı maddeleri kullanmak suretiyle bir kimseyi yaralamaya teşebbüs etmek, yaralamak, öldürmek, maddi veya manevi zarara yol açmak,

i)          Kişi veya kişilere her ne sebeple olursa olsun eziyet etmek; işkence yapmak veya yaptırmak, cinsel istismar ve bu konuda kanunların suç saydığı fiilleri işlemek,

j)          Çete kurmak, çetede yer almak, yol kesmek, adam kaçırmak; kapkaç ve gasp yapmak, fidye ve haraç

almak,

k)         Yasa dışı örgütlerin ve kuruluşların, siyasi ve ideolojik görüşleri doğrultusunda propaganda yapmak, eylem düzenlemek, başkalarını bu gibi eylemleri düzenlemeye kışkırtmak, düzenlenmiş eylemlere

etkin biçimde katılmak, bu kuruluşlara üye olmak, üye kaydetmek; para toplamak ve bağışta

bulunmaya zorlamak,

l)          Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla; bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içerikler oluşturmak, bunları çoğaltmak, yaymak ve ticaretini yapmak.

(5)       Yukarıda belirtilenlerin dışında ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hâllere nitelik ve ağırlıkları itibarıyla benzer eylemlerde bulunanlara suça uygun cezalar verilir.

 

 

Pansiyon, başka okul veya işletmedeki disiplin olayları

MADDE 165- (1) Öğrencinin kayıtlı olduğu okul dışında; kaldığı pansiyonda, ders, kurs veya telafi

eğitimi aldığı okullarda, disiplin olaylarına karışmaları hâlinde, olayın meydana geldiği okul tarafından;

 

öğrencinin kayıtlı olduğu okuldan 168 inci madde kapsamında gerekli bilgi, belge ve görüşler alınarak gerekli araştırma/inceleme/soruşturma yapılır ve karar verilir. Olayla ilgili tanzim edilen dosya, gereği için öğrencinin kayıtlı olduğu okula gönderilir.

(2)       Staj çalışması veya meslek eğitimi görülen işletmelerde öğrencinin karıştığı disiplin olayları, kayıtlı bulunduğu okula bildirilir. Olay, okul müdürlüğünce araştırılarak/incelenerek/ soruşturularak

sonuçlandırılır.

(3)       Araştırma/inceleme/soruşturma süreci, ilgili okulların öğrenci ödül ve disiplin kurullarının işbirliği içerisinde yürütülür. Öğrencinin kayıtlı olduğu okulun öğrenci ödül ve disiplin kurulu başkanı veya

işletme yetkilisi, görüşlerine başvurulmak üzere olayla ilgili öğrenci ödül ve disiplin kurulu toplantısına katılır. Öğrencinin kayıtlı olduğu okulun öğrenci ödül ve disiplin kurulu başkanı karar için oy kullanır, ancak işletme yetkilisi oy kullanamaz.

(4)       Öğrencinin kayıtlı bulunduğu okulda disiplin olaylarına karışması ve buna ilişkin

araştırma/inceleme/soruşturma sürdürülürken bir başka okula nakledilmesi durumunda, işlemi başlatan okul, araştırma/inceleme/soruşturmayı tamamlar ve dosyayı yeni okuluna gönderir. Yeni okulu aracılığıyla posta, e-Posta ve/veya diğer iletişim araçlarıyla tebligat yapılarak öğrenciye ceza

uygulanır ve dosyasına işlenir. Ceza alan öğrenciyle ilgili karara itiraz, davranış puanının iade edilmesi ve cezanın dosyadan silinmesi gibi işlemler yeni okulu tarafından gerçekleştirilir.

 

 

Cezaya neden olan davranış ve fiilin tekrarlanması

MADDE 166-

(1) Disiplin cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil veya davranışın bir öğretim yılı içerisinde tekrarında veya aynı cezayı gerektiren farklı bir fiil veya davranışın gerçekleşmesinde bir derece ağır ceza

uygulanır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.09.2021 - Güncelleme: 13.09.2021 15:07 - Görüntülenme: 2101
  Beğen | 13  kişi beğendi